OMCT – Centru European al Copiilor si Tinerilor

Editia a XVI a Festivalului-Concurs International “Micul Print” se dedica Aniversarii de 60 de ani ai Consiliului Europei.
Dan Verejanu, Director de proiect

Date esenţiale

5 mai 1949
Tratatul de la Londra, care stabileşte Consiliul Europei, semnat de zece state: Belgia, Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Regatul Unit.

4 noiembrie 1950
Semnarea la Roma a Convenţiei pentru protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale a Consiliului – primul instrument juridic internaţional care protejează drepturile omului.

19 decembrie 1954
Semnarea Convenţiei culturale europene, cadrul în care Consiliul acţionează în domeniul învăţământului, culturii, tineretului şi sportului

16 aprilie 1956
Crearea Fondului de restabilire (actuala Bancă de Dezvoltarea a Consiliului Europei) destinat asistării statelor membre în finanţarea proiectelor cu caracter social.

12 ianuarie 1957
Conferinţa Permanentă a Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa (acum Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale ale Consiliului Europei) înfiinţată de Consiliului Europei pentru a reuni reprezentanţii autorităţilor locale şi regionale.

18 septembrie 1959
Curtea Europeană a Drepturilor Omului înfiinţată de Consiliu la Strasbourg, ca urmare a Convenţiei europene a drepturilor omului, pentru a asigura respectarea obligaţiilor asumate de statele contractante.

18 octombrie 1961
Carta socială europeană a Consiliului, semnată la Torino, ca un complement economic şi social al Convenţiei europene a drepturilor omului.

1 iunie 1972
Primul Centru European pentru Tineret al Consiliului este deschis la Strasbourg (Franţa).

27 martie 1980
Grupul Pompidou este stabilit de Consiliu ca un forum multi-disciplinar pentru cooperare interministerială împotriva abuzului şi traficului de droguri.

26 noiembrie 1987
Semnarea Convenţiei europene pentru prevenirea torturii şi a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante, redactată de Consiliul Europei.

8 iunie 1989
Statutul de invitat special este introdus de Adunarea Parlamentară a Consiliului, pentru a realiza legături mai strânse cu parlamentele noilor state membre care se îndreaptă spre democraţie.

30 aprilie 1990
Centrul Nord-Sud al Consiliului este deschis la Lisabona (Portugalia).

10 mai 1990
Comisia europeană pentru democraţie prin drept « comisia de la Veneţia » căruia campul de acţiune este cel al garanţiilor oferite prin drept în slujba democraţiei.

6 noiembrie 1990
Aderarea primul stat din fostul bloc sovietic: Ungaria.

Septembrie 1991
Stabilirea Zilele europene ale patrimoniului, cu sprijinul Uniunii Europene.

8 şi 9 octombrie 1993
Primul Summit al Consiliului Europei al şefilor de stat şi de guvern de la Viena (Austria) adoptă o declaraţie confirmând vocaţia sa pan-europeană şi stabileşte noi priorităţi politice în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale şi combaterii tuturor formelor de rasism, xenofobie şi intoleranţă.

17 ianuarie 1994
Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa (CALRE) a fost înfiinţat de Comitetul Miniştrilor al Consiliului pentru a înlocui Conferinţa permanentă a autorităţilor locale şi regionale din Europa.

1 februarie 1995
Semnarea Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, redactată de Consiliul Europei.

15 decembrie 1995
Deschiderea celui de-al doilea Centru European pentru Tineret al Consiliului, la Budapesta (Ungaria).

28 februarie 1996
Rusia se alătură Consiliului Europei.

4 aprilie 1997
Semnarea Convenţiei europene privind drepturile omului şi biomedicina, a Consiliului.

10 şi 11 octombrie 1997
Al doilea Summit al şefilor de stat şi de guvern de la Strasbourg (Franţa) al Consiliului Europei.

12 ianuarie 1998
Semnarea Protocolului adiţional al Consiliului la Convenţia europeană privind drepturile omului şi biomedicina, care interzice clonarea fiinţelor umane.

1 noiembrie 1998
Singura Curte europeană permanentă a drepturilor omului se stabileşte la Strasbourg pe baza Protocolului nr. 11 la Convenţia europeană a drepturilor omului a Consiliului, înlocuind sistemul existent.

5 mai 1999
A 50-a aniversare a Consiliului Europei

4 noiembrie 2000
A 50-a aniversare a Convenţiei europene a drepturilor omului.

23 noiembrie 2001
Semnarea Convenţiei privind criminalitatea informatica.

24 aprilie 2002
Bosnia şi Herzegovina se alătură Consiliului Europei.

2 mai 2002
Semnarea Protocolului 13 la Convenţia europeană a drepturilor omului, privind abolirea pedepsei cu moartea în toate circumstanţele.

15 iulie 2002
Adoptarea “Directivelor privind drepturile omului şi lupta împotriva terorismului”.

28 ianuarie 2003
Semnarea Protocolului adiţional la Convenţia privind criminalitatea informatica, referitoare la infracţionalizarea actelor de natură rasială şi xenofobă comise prin sistemele computerelor.

3 aprilie 2003
Aderarea statului Serbia şi Muntenegru.

15 mai 2003
Semnarea Protocolului de amendare a Conventiei europene pentru reprimarea Terorismului

5 octombrie 2004
Aderarea principatului Monaco.

Leave a comment